Wanneer sprake is van overbelasting of kortsluiting, kan dit tot gevolg hebben dat de stroom uitvalt. Dit is dan het gevolg van een gesprongen stop in de meterkast. Om de stroom weer in te schakelen zult u de stop moeten vervangen als de stoppen doorgeslagen zijn. U zult echter eerst het probleem moeten oplossen. In dit artikel geven wij enkele aanwijzingen om het probleem daadkrachtig te kunnen oplossen.
Overbelasting
De meeste stroomstoringen in huis worden veroorzaakt door overbelasting. Overbelasting is het gevolg van de situatie waarin teveel apparaten op dezelfde groep tegelijkertijd zijn ingeschakeld. U kunt maar een beperkte hoeveelheid stroom van een bepaalde groep aftappen. Wanneer er te veel stroom tegelijkertijd wordt afgenomen, zal de stop springen. Het gevolg hiervan is dat alle apparaten stoppen met werken. De stroom is dan namelijk uitgevallen. U kunt dit verhelpen door apparaten niet allemaal op dezelfde groep aan te sluiten, maar apparaten te verdelen over alle groepen. Een andere oplossing is om extra groepen te laten aanleggen door een elektricien. Dit brengt uiteraard wel de nodige kosten met zich mee. Het probleem is dan echter wel voorgoed verholpen.
Kortsluiting
Een andere veel voorkomende oorzaak van stroomstoringen, is kortsluiting. Kortsluiting ontstaat wanneer apparaten van binnen defect zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer de bedrading in een apparaat kapot is gegaan. Dat kan gewoon na verloop van tijd gebeuren. In dat geval zullen dus de stoppen springen. De enige oplossing voor dit probleem is om het desbetreffende apparaat niet meer te gebruiken. U kunt het apparaat laten repareren of het apparaat weggooien.