Weet u wat de werking van een hoofdzekering is?

Groepenkast uitbreiden
News

Voor veel huishoudens is het onbekend, hoe de verschillende componenten van een meterkast werken. Vaak weet men, dat de meterkast voorzien is van een gedeelte met groepen. Deze groepen behoren toe aan de verschillende ruimtes van uw woning. Op het moment dat een groep te veel energie moet leveren, springt deze uit de meterkast. Dat is ook het geval bij bijvoorbeeld een kortsluiting. In zo’n geval kunt u de stop van de groep omzetten of vervangen, om de stroomvoorziening te herstellen. Weet u echter ook wat de werking van de hoofdzekering in uw meterkast is? In dit artikel vertellen onze elektriciens u hier meer over.

Werking van de hoofdzekering in uw meterkast

De hoofdzekering dient als bewaker voor de binnenkomende stroom in uw woning. Op het moment dat stroom uw woning binnen probeert te komen, kijkt de hoofdzekering of dit veilig is. De stroom mag bijvoorbeeld niet te krachtig zijn, om de kans op kortsluitingen te minimaliseren. Tegelijkertijd moet er voldoende stroom aangevoerd zijn, om de verschillende groepen in huis van elektra te kunnen voorzien. Vanuit de hoofdzekering loopt stroom naar de groepen. Binnen woningen zijn vaak meerdere hoofdzekeringen in gebruik. Deze hoofdzekeringen hebben, net als de groepen in de meterkast, een bepaalde aansluitwaarde. Er is voortdurend gekeken of de binnenkomende stroom deze aansluitwaarde overschrijdt.

Aansluitwaarden van hoofdzekeringen in huis

Standaard heeft een hoofdzekering een aansluitwaarde van zo’n 25 A. Dit is echter niet altijd voldoende om aan de stroombehoefte van verschillende apparaten te kunnen voldoen. Denk bijvoorbeeld aan een elektrisch kooktoestel, een jacuzzi, enzovoorts. In dergelijke situaties is de hoofdzekering met een hogere aansluitwaarde een geschikte optie. Denk hierbij aan een aansluitwaarde van 35 A, 50 A, 63 A of zelfs 80 A. Het gebruik van een hoofdzekering met een aansluitwaarde van 80 A is binnen woningen niet heel gebruikelijk. Zoals eerder beschreven, ligt de aansluitwaarde van een groep altijd onder de aansluitwaarde van een hoofdzekering.

Hoofdzekering binnen een fabriekspand

Niet alleen binnen woningen maakt men gebruik van hoofdzekeringen. Ook in fabriekspanden zit er een hoofdzekering in de meterkast. Bij fabriekspanden heeft de hoofdzekering echter een aanzienlijk hogere aansluitwaarde. De verschillende machines vragen hier om dermate veel stroom, dat een aansluitwaarde van 50 of 63 A nog niet voldoende is. Het komt regelmatig voor, dat de aansluitwaarde van 80 A te hoog is binnen fabriekspanden. Onze elektriciens voorzien u graag van advies, wanneer u meer wilt weten over de aansluitwaarden van hoofdzekeringen.

Waarom kiest u voor ons?

Groepen uitbreiding
Elektra aanleggen
Meterkasten
Stroomstoringen en kortsluiting

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button