Welke soorten groepenkasten zijn er?

Groepenkast leiden
News

Een groepenkast verdeelt de elektriciteitsvoorziening door een woning of bedrijfspand vanaf het punt waarop de aansluiting van het energiebedrijf het pand binnenkomt. Groepenkasten zijn er in verschillende soorten. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende merken die de toepassing fabriceren, de maat van het apparaat kan verschillen en daarnaast is er ook nog een verschil in 1 fase en 3 fase groepenkasten. Wat het beste merk is die u de beste betrouwbaarheid van de stroomvoorziening kan bieden, is iets waar een elektricien u het beste over kan adviseren. Het formaat van de kast heeft weinig invloed op de werking. Waar we ons daarom in dit artikel op concentreren zijn de verschillen tussen de 1 fase en 3 fase soorten groepenkasten.

1 fase groepenkast

De eerste soort groepenkast die we bespreken is de meest voorkomende in woonhuizen in Nederland. Dit is namelijk de 1 fase groepenkast. Deze bestaat uit een 2-polige aardlekschakelaar en een 2-polige hoofdschakelaar. Voor de meeste woningen is deze groepenkast meer dan voldoende om de elektriciteitsvoorziening te verzorgen. Het is echter afhankelijk van de elektrische apparaten die u gebruikt. Een ander kenmerk van de 1 fase soort is dat de modules 36 millimeter breed zijn.

3 fase groepenkast

De tweede veel voorkomende soort groepenkast die we kunnen onderscheiden is de 3 fase groepenkast. Deze is wederom voorzien van een 2-polige aardlekschakelaar, maar de hoofdschakelaar is ditmaal 4-polig. Hierdoor is de module in de groepenkast ook dubbel zo breed. De breedte bedraagt 72 millimeter. Deze soort groepenkast wordt ook wel een 3P+N automaat genoemd. De afkorting staat voor 3-polig + nul. De variant kunt u ook in woonhuizen tegenkomen, maar ziet u vaker in bedrijfspanden. Via deze groepenkast is namelijk een krachtstroom aansluiting te realiseren.

Verschillen tussen beide soorten

Het voornaamste verschil in werking tussen de twee soorten groepenkasten is dat op de 3 fase variant een krachtstroom aansluiting gemaakt kan worden. Deze soort kan dus een hoger voltage verwerken. Dit is een van de eigenschappen waaraan u kunt herkennen welke soort groepenkast in uw woning of bedrijfspand hangt. Staat namelijk bij een fase aansluiting 220/230V vermeld dan heeft u een 1 fase groepenkast. Staat hier 3×220/230V of 380/400V dan heeft u een 3 fase groepenkast. Tevens kunt u kijken naar het aantal elektriciteitsdraden dat onder uit de kast komt. Twee draden is de 1 fase variant en vier draden is de 3 fase variant. Welke soort groepenkast de beste keuze is voor uw woning is per situatie verschillend.

Waarom kiest u voor ons?

Groepen uitbreiding
Elektra aanleggen
Meterkasten
Stroomstoringen en kortsluiting

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button