Hoe veilig werken met stekkerdozen en haspels?

Stopcontact Leiden
News

Stekkerdozen en haspels kunnen gevaarlijk zijn wanneer ze ondeskundig worden toegepast. Vaak genoeg zien we opgerolde haspels die veel te zwaar belast worden, waardoor brand kan ontstaan. We geven enkele tips over hoe u goed met stekkerdozen en haspels om moet gaan.

stopcontact

Laat stekkerdozen en haspels niet buiten slingeren

Elektriciteit en water zijn geen vrienden. Vriendschappen moet u nooit forceren zoals u wel weet, dus laat elektriciteit en water lekker bij elkaar uit de buurt. Zorg dat haspels en stekkerdozen niet in de regen liggen, dus haal ze binnen als u er buiten klaar mee bent.

Houd stekkerdozen en haspels uit de buurt van brandbare materialen

Snoeren kunnen warm worden, zeker bij een wat grotere belasting. Zorg er daarom voor dat er geen brand kan plaatsvinden, en hou de snoeren weg bij brandbare materialen zoals stof, zaagsel, hooi, enzovoorts.

Houd de kabels zo kort mogelijk

Langere kabels kunnen op den duur een stuk warmer worden wanneer u ze vergelijkt met korte kabels. Zorg daarom dat uw kabel niet veel langer is dan u nodig heeft.

Overbelast de snoeren niet

Snoeren, haspels en stekkerdozen kunnen maar een beperkte capaciteit aan. Vaak wordt dit op de haspel of stekkerdoos wel vermeld. Let goed op dat u deze capaciteit niet overschrijdt; dat kan levensgevaarlijk zijn! Als u niet zeker weet of u een bepaald apparaat nog in de stekkerdoos erbij kunt doen, leg dan een nieuwe haspel neer. Let ook op dat wanneer u een verlengsnoer nogmaals verlengt, ook alles wat op het verlengde snoer is aangesloten meetelt bij de eerste verlengsnoer. Hou dus goed in de gaten dat u de aangegeven capaciteit niet overschrijdt.

Gebruik geaarde apparatuur

Tegenwoordig worden in alle nieuw te bouwen woningen geaarde stopcontacten bevestigd. Dit is veel veiliger dan ongeaarde stopcontacten, omdat het risico op schokken en dus elektrocutie hierbij veel kleiner is. Zorg ervoor dat ook bij verlengsnoeren en haspels alles is geaard zodat u geen groot risico hebt op schokken.

Doe voorzichtig

Ga altijd voorzichtig met elektriciteit om; elektriciteit kan, indien verkeerd toegepast, dodelijk zijn, en dat is het allemaal niet waard. Bezuinig ook nooit teveel op apparatuur; u wilt uw gezondheid toch niet voor een dubbeltje op de eerste rij laten zitten? U kan ook een ervaren elektricien van VBL de boel laten controleren, wij staan altijd voor u klaar.

Waarom kiest u voor ons?

Groepen uitbreiding
Elektra aanleggen
Meterkasten
Stroomstoringen en kortsluiting

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button